ELPA, een lesmethode ontworpen voor mobiel leren

mei 27, 2021

Hoe creëer je digitale inhoud die geschikt is voor mobiel leren? Onze ervaring bij UQ.ᴡᴏʀᴋs is dat de creatie van digitale inhoud gebaseerd moet zijn op specifieke behoeften en pedagogie. Een opleiding in digitaal leren kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende stappen om een sterke opleiding te creëren. We onderscheiden drie, essentiële stappen:

  1. De behoeften 
  2. Pedagogie 
  3. Technologie 

Bovenstaande stappen hebben ook een volgorde. Eerst is het belangrijk om de behoeften van je publiek te begrijpen. Vervolgens, wat zijn de beste praktijken die we uit de pedagogie kunnen gebruiken? En tot slot: welke technologie is het meest geschikt om beide te combineren? Vandaag zullen we ons richten op een aantal van die best practices uit de pedagogie van digitaal leren en in het bijzonder op Mobile Learning, ons expertisegebied binnen UQ.ᴡᴏʀᴋs. Je kent waarschijnlijk de “Absorb Do Connect” methode, gecreëerd door William Horton, die vooral wordt gebruikt bij het ontwikkelen van e-learning. Maar wist je dat het voor Mobile Learning nodig is om nog een stap verder te gaan? Opleidingsinhoud die via een PC wordt gevolgd, is gewoon niet hetzelfde op een mobiele telefoon. Daarom moet die inhoud worden verbeterd om ten volle te profiteren van de mobiliteit van een smartphone. De manier om dat te doen, is door gebruik te maken van de methode ELPA, wat het acroniem is voor:

  • Engage 
  • Learn 
  • Practise 
  • Apply 

 De ELPA-benadering is gebaseerd op de codes van William Horton, maar voegt de dimensie van Engagement toe, een essentiële stap in het instructieontwerp van UQ.ᴡᴏʀᴋs. Het model is gecreëerd door Teach on Mars en Jerome Wargnier. Engagement, Story, Hook, Storytelling,… hoe je het ook wilt noemen, het principe is om studenten te begeleiden door hen volledig onder te dompelen in het leergebeuren. Mobiel leren biedt deze mogelijkheid, en dat kan uiteraard helpen om een krachtige leeromgeving te creëren. In onze posts zullen we elk aspect van het ELPA-model in detail bespreken, aan de hand van case studies, en uiteraard ook, een sterke pedagogisch onderbouwde aanpak(!). Bovendien moet het ELPA-model altijd rekening houden met jouw interne behoeften en ondersteund worden door de meest moderne technologie, want dat zijn de hoekstenen van digitale training. 

Blijf op de hoogte voor meer over het ELPA-model in de toekomst!

Want to know more? 

More news