Wat is levenslang leren?

apr 3, 2019

De “Learnability Quotient” (LQ) is het vermogen om snel en voortdurend nieuwe vaardigheden te verwerven. Dit leervermogen zal cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat werknemers inzetbaar blijven in een wereld van snelle verandering.

“LQ is het vermogen om in nieuwe situaties te komen, te leren en jezelf aan te passen. Het stelt je in staat tot leren, afleren en opnieuw leren – met een glimlach op je gezicht.”

– Jennifer Carpenter, Vice-President Talent Acquisitie bij Delta Airlines

Waarom is levenslang leren belangrijk?

De exacte cijfers verschillen, maar volgens een onderzoek van Dell Technologies zijn ongeveer 85% van de jobs die mensen in 2030 zullen uitoefenen, momenteel nog onbekend. Continu bijleren wordt de nieuwe manier van werken en het vermogen om nieuwe kennis op te doen zal hoger gewaardeerd worden dan de kennis die mensen reeds hebben.

Volgens Alain Dehaze, CEO van The Adecco Group, is een derde van de vaardigheden die een werknemer bezit, na vier jaar nutteloos voor zijn bedrijf. Waar je vroeger een volledige carrière kon bouwen op basis van één aangeleerde competentie, wordt je binnenkort verwacht om continu nieuwe vaardigheden, tools en systemen bij te leren. Het ligt dus zowel in handen van werknemers als werkgevers om hun carrièrestrategie aan te passen en zich voor te bereiden op de rollen en vaardigheden van de toekomst.

Hoe kunnen bedrijven levenslang leren stimuleren?

Hoe stellen bedrijven een carrièremodel op dat jaar na jaar levenslang leren stimuleert, individuele mobiliteit aanspoort en bij elke medewerker een groeimentaliteit cultiveert?

  • Bied een breed en continu aanbod aan ontwikkelingskansen.
  • Creëer een beloningssysteem dat medewerkers aanmoedigt om technische expertise op te bouwen en intern van rol te veranderen.
  • Voorzie de mogelijkheid tot coaching en loopbaanbegeleiding.

Om te vermijden dat medewerkers vanuit career ownership hun werkgever neigen te verlaten, kunnen bedrijven toekomstgerichte carrièreplanningstools aanbieden, interne vacatures plaatsen en horizontale transfers stimuleren.

Conclusie

Eén ding is zeker: het traditionele carrièremodel is verleden tijd. Bedrijven moeten zich heroriënteren en inzetten op een levenslange leercurve. Deze nieuwe benadering is echter niet voor niets: onderzoek van Deloitte heeft aangetoond dat learning organizations over de hele lijn hun concurrentie overtreffen. Een win-win situatie voor zowel werknemers als werkgevers!

  • Ze hebben 46% meer kans om als eerste tot de markt toe te treden.
  • Ze hebben 17% meer kans om marktleider te zijn.
  • Ze vertonen 37% meer productiviteit.
  • Ze zijn 26% beter in staat om kwaliteit te leveren.
  • Ze zijn 34% beter in staat om de noden van de consument te beantwoorden.
  • Ze zijn 58% beter voorbereid om op de uitdagingen van de toekomst in te spelen.

Want to know more? 

More news