YouthStart training? That’s where the magic happens!

mei 6, 2021

Wat is YouthStart?

YouthStart is een organisatie die kwetsbare jongeren helpt om hun toekomst weer in een positief licht te zien. Iedereen heeft tenslotte dromen, maar die dromen omzetten in realiteit… dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Daarom biedt YouthStart een gratis training van 8 dagen waarbij jongeren hun talenten leren kennen, en uiteraard ook zichzelf. Op basis van hun eigen vaardigheden en passies werken ze aan een droomproject. Het resultaat: dankzij de training krijgen ze weer zicht op wat ze met hun leven aan kunnen en waar ze naartoe willen. Zo worden ze terug de ondernemers van hun eigen leven.

UQ.ᴡᴏʀᴋs is partner van YouthStart en engageert zich ervoor om de Talent Finder en het DigiSkills Passport™ gratis ter beschikking te stellen aan 1000 jongeren. Als onderdeel van de 8-daagse training identificeren we hun hun talenten en digitale skills. In de toekomst kijken we ernaar uit om ook de UQ Pocket Coach in te zetten voor DigiSkills Academy trainingen bij YouthStart. 

Sylvian ontdekt YouthStart

Het is heerlijk om te zien hoe in elke YouthStart training weer kleine wonderen gebeuren. Want hoe vaak krijgen we bij de start niet te horen: “Maar mevrouw, ik heb toch geen talenten?” Tja, als dat zo keer op keer wordt herhaald, dan ga je dat op den duur ook geloven!

En bij Sylvian is dat niet anders. Tijdens een open training in Oostende, zit hij vast. Want om een businessplan uit te werken, moet je toch weten wat je kan en wil? En daarin ligt onze rol als trainers. Om dát naar boven te halen.

De UQ Talent Finder legt talenten bloot

Mede dankzij het partnership tussen YouthStart en UQ.ᴡᴏʀᴋs, kunnen we daar nu een stap verder in gaan. Met de UQ Talent Finder kan ik Sylvian niet alleen 12 talenten aanbieden als basis voor zijn ondernemersidee, maar ik geef hem een stevige boost van zelfvertrouwen! Vanuit de verbinding die zo ontstaat, vraag ik door: “Wat doe je graag? Waar haal jij energie uit?” En plots gaan zijn ogen blinken.

Vol passie vertelt hij hoe hij eerder zijn laptop uiteen haalde omdat die stuk was. Dat fascineerde hem wel, zo wat met zijn laptop “bricoleren”. Vervolgens, in plaats van een nieuwe pc aan te kopen, bestelde hij losse onderdelen en zette hij hem zelf in elkaar. En van het ene, kwam het andere. Ondertussen heeft hij al voor verschillende vrienden een pc gebouwd!

Wanneer ik vraag of hij met die “hobby” niet iets wil doen, gaat het licht terug uit. “Neen”, zegt hij, “Want “ze” zeggen dat dit voor mij niet haalbaar is”. Op dat moment haal ik zijn DigiSkills Passport™ uit de UQ toolbox erbij. 

Het biedt nl. inzicht in de mate waarin 27 bepaalde skills aanwezig zijn, nodig om te kunnen werken in een steeds meer digitaliserende arbeidsmarkt. Ik maak de vergelijking tussen zijn skills vandaag en de skills dienodig zijn om als pc technicus te kunnen werken. Verbluffend! Want daaruit blijkt dat hij de meeste skills al ontwikkeld heeft.

En het wonder geschiedde. Helemaal opgetogen en met gerichte plannen vertrekt hij. Een gesprek van 15 minuten verandert een kleine hobbydroom in een haalbaar toekomstperspectief. Ondertussen is Sylvian met zijn opleiding in september gestart en tijdens zijn eerste examenperiode was hij op alle vakken geslaagd. “Ik ben superblij met mijn keuze. Dankzij YouthStart denk ik dat ik de job van mijn dromen heb gevonden!” En dát is waar YouthStart voor staat!

Werk je mee aan YouthStart?

Heb je interesse om YouthStart mee te steunen, zodat zij meer zulke succesverhalen kunnen verwezenlijken? Je kan YouthStart als bedrijf steunen, maar ook als particulier d.m.v. fiscaal aftrekbare giften of als sociale partner.

Ontdek hier hoe jij kansarme jongeren een nieuwe toekomst kan bieden!

Bron: “Sylvian vond zijn weg niet op school, maar vond toch de job van zijn dromen.” Metro: 04-05-2021.

Want to know more? 

More news